maanantai 24. maaliskuuta 2014

Savonlinnan kirppislöydöt


Lähdimme aamulla ajamaan äitini ja tytön kanssa kohti Kerimäkeä tätini luo. Matkalla pysähdyimme Parikkalassa kuvaamaan joutsenia eräälle pellolle. Joutsenia oli viitisentoista, tosin melko kaukana vaikkakin ajoin keskelle peltoa traktoritielle. Joutsenia tuntui hojottavan miltei joka pellolla vähintään yhden pariskunnan verran. Punkaharjulla sorsapariskunta lensi edessämme pitkän matkaa etsien sopivaa sulaa, johon laskeutua. Ajoin itse kahdeksaakymppiä ja sinnikkäästi sorsat lensivät edellä. Kävimme Kerimäellä paikallisessa sisustusliikkeessä, josta itselle ei tällä kertaa tarttunut mitään matkaan. Mummi osti tytölle pari muumipehmoa, Nuuskiksen ja Nipsun, jotka vielä neidin muumipehmovalikoimasta puuttuivat. Söimme tädin luona ja lähdimme ajamaan Savonlinnaan. 


Savonlinnassa on kaupungin kokoon nähden yllättävän monta kirppistä ja me kolusimme läpi kuusi. Ensimmäiseltä kirppikseltä löysin valkoisen avainnipun (6€) ja vanhat sakset, joita olen etsinyt (2€). Toisella kirppiksellä valikoima oli huono, mutta neidin jutut sitäkin paremmat. Kirppiksennurkassa oli myytävänä vessanpönttö ja sen huomattuaan neiti huusi kovaa "äitiltä tulee kakka!" Onneksi kirppiksellä ei ollut paljoa ihmisiä. Tyttö tuumi myös, että "täällä haisee pahalle".


Kolmas kirppis oli taivas. Retro- ja antiikkikirppis myi aivan uskomattoman ihania ja harvinaisiakin tavaroita, mm. Aurinkopulloja, Arabian ihania astioita, Riihimäen lasia ja siellähän tojotti myös se oksakannu. Pienin oksakannu (turkooseilla lehdillä) maksoi 68€, joten kauppaan jäi. Harmailla lehdillä liikkeestä löytyi edullisesti (35€) keskikokoinen kannu, mutta lasitteessa oli hiushalkeama. Minua halkeama ei haitannut, mutta lehtien väri oli väärä, joten kauppaan jäi sekin. Kauppa tursui toinen toistaan ihanempia esineitä, esim. kuparipannuja, vanhoja Arabian maitokannuja, kahvipannuja jne. Ja voipyttyjä. Hinnat tosin olivatkin sitten jo vähän korkeammat. Hauskin hinnoittelubongaus sattui Ikean muovilampun kohdalla. Ostin itse viime viikolla Ikeasta kyseisen valkean muovilampun kolmella eurolla ja kirppiksellä siitä pyydettiin kuusi euroa. Itselle matkaan tarttui emalinen vanha soppakauha (8€). 
Neljännellä kirppiksellä ei myöskään ollut mitään ihmeempiä, paitsi järjetön kasa Pauligin kahvipurkkeja - ja hyväkuntoisia! Kirppiksellä myytiin myös käsitöitä, esimerkiksi kangassydämiä, joiden hintana komeili 9€/kpl.

Viidennellä kirppiksellä teimmekin kummitädin kanssa löytöjä, kun silmiin osui Arabian vanhoja Kalevala-vuosiseinälautasia ja Heljä Liukko-Sundströmin kukkatauluja. Täti sai kukkataulun 35€:lla ja itse maksoin Kalevalaseinälautasesta 24€ (taulu vuodelta 1977). Normaalisti Raija Uosikkisen suunnittelemat Kalevala-seinälautaset maksavat 30-70€/kpl. Seinälautaset ovat melko rumia, mutta tämän voin sanoa rehellisesti ostaneeni bisnes-mielessä.
Välillä piti poiketa kahville ja sitten kurvasimme vielä viimeiseen kohteeseen, Kierrätysmyymälään, jossa oli suurimmaksi osaksi huonekaluja. Edellisellä kirppiksellä näin taulun, josta sain idean ja päätin inspiroida kotiin samantyylisen taulun - ja siihen tarvitsin vanhoja aterimia. Mitkä olisivatkaan olleet täydellisemmät kyseiseen taidepläjäykseen kuin Sorsakosken vanhat aterimet, joita mummollanikin oli - ja joilla oli todella ärsyttävää syödä. Kyseiset aterimet olivat kuulemma ukkini suosikit ja ukki ei ollut suostunut syömään muilla välineillä kuin Sorsakosken kapeilla haarukoilla, itsepäisyys lie periytynyt sitten ukilta. 

Yleensä ihmiset osaavat rahastaa Sorsakosken kahveleilla, mutta täältä niitä irtosi 1,50€ kappalehintaan, joskin kassalla hinta muuttui vielä euroon kipaleelta. Olen haaveillut vanhoista nuottivihkoista - lähinnä askarteluun - ja kotikirppikseltä niitä bongasinkin, 10€ kappalehintaan. En kuitenkaan raaski maksaa kymppiä lehtisestä, jonka todennäköisimmin silppuan askareisiini, mutta nytpä löysinkin kaksi lehtistä edullisesti - euron yhteishintaan! 


Olen jo itsekin niin poikki tämän päivän reissusta, joten tavaroiden asettelu saa odottaa huomiseen. Erään esineen laitoimme kuitenkin paikoilleen, pienen pyörittelyn ja asentelun jälkeen. Saimme lopulta kellon todella vedettyä ja toimimaan! Sain kummitädiltäni käkikellon ja käkihän oikeasti kukkuu puolen tunnin välein! Kello tosin jättää viisi minuuttia ja käki kukkuu 20 yli ja 10 vaille, mutta kello kuitenkin toimii! Vielä kun saisimme sen lopulliselle paikalleen, etteivät kissanketaleet repisi kelloa vitjoista alas, niin hyvä tulee! 


Meidän käkikello :)
Kaikin puolin oikein mukava ja antoisa kirppispäivä Etelä-Savon malliin! Huominen vielä vapaa ja loppuviikko meneekin töiden parissa täysin. Vaihdoin työkaverin kanssa vuoroa ja menen perjantainakin töihin, mutta sitten parin viikon päästä onkin viikon vapaa, sitä kannattaa odottaa! 

2 kommenttia:

  1. Ihana käkikello ja rakastuneet joutsenet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Joutsenet olivat kyllä hienoja ilta-auringossa, tosin lipuivat vähän liian aikaisin karkuun...

      Poista

Mukavaa, että vierailit blogissani. Kommenttisi ovat tervetulleita :)