perjantai 5. syyskuuta 2014

Ylläs - huipulla tuulee


Tänään oli vuorossa upeista upeinta Tunturilapin maisemaa - Ylläs. Typerä syyslenssu meinasi pilata koko huipulle kapuamisen, mutta sinnittelin ylös asti. Pari kertaa piti pysähtyä, kun keuhkot meinasivat sanoa työehtosopparinsa irti. 


Maisemat olivat huikeat, sanoinkuvaamattomat. Edes yksi kuva ei pysty kuvaamaan maisemien upeutta - tuhannesta sanasta puhumattakaan. Tunturinrinteet hohtivat punaisena punertuneiden mustikanvarpujen peittämänä ja siellä täällä oli keltaisia koivuja. Rakka tunturinlaella oli upeaa! Niin karua ja kaunista. 
Kuvailin ja zoomailin, vaihtelin putkia ja kuvasin lisää. Kirosin, kun putkea piti vaihtaa joka toisen otoksen jälkeen. Haluan toisen kameran...
Huomasin jossain vaiheessa, että ihana husky juoksenteli ohitseni ylös rinteeseen. Jatkoin kuvailua kunnes jonkin ajan kuluttua havahduin huuteluihin. Ilmeisesti koira oli karannut johonkin. Kuvailin transsissa ylhäällä rinteessä olevaa punaista maaruskaa kun joku juoksi takaani. Käännyin katsomaan, enkä heti meinannut edes tajuta, mitä ne olivat. Kaksi poroa juoksi tuhatta ja sataa ohitseni - ja se musta husky niiden perässä :D Ehdin jopa napata kuvankin! Hetken kuluttua husky kipitteli takaisin omistajiensa luo. Hetkeä myöhemmin, vieressäni tojotti jälleen kaksi poroa. Ihania. Kuvailin hiirenhiljaa poroja - ja sainkin upeaa kuvaa niistä ja tunturimaisemasta. 
Alastullessa juttelin parin vanhemman naisen ja miehen kanssa, jotka olivat myös patikoimassa ulkoilureiteillä. He olivat todella mukavia ja kertoivat ruskasta. Maaruskahan täällä on komea, mutta lehtiruska taitanee jäädä tänä vuonna melko vaatimattomaksi, kun koivut meinaavat tiputella lehtensä jo nyt. Ylläksellä ja Äkäslompolossa oli yllättävän paljon porukkaa, ruskamatkailijoita ilmeisesti. Äkäslompolon luontokeskus Kellokkaassa oli juuri ruskamarkkinatkin, joten väkeä riitti. 

Kävimme Äkäslompolossa syömässä ravintola Rouheessa. Söin poronkäristyksen, joka tällä kertaa oli ihan maittavaa. (Edellinen syömäni poronkäristys oli niin kuivaa, etten ole sen koommin tilannut poronkäristystä...) Jälkkäriksi ahmusin ihanaa mustikkapiirakkaa limevaniljavaahdolla. Omnomnom! Ravintolassa oli mielettömän hyvä palvelu - ja ihana liuskekivestä tehty takka, jonka syvänteissä oli palavia kynttilöitä. 
Kävimme myös katsomassa Pakasaivon, komean järven(tai mikä saivo se onkaan virallisesti) Muonion kunnan puolella. Olemme käyneet siellä ennenkin, mutta pitihän se nähdä nyt ruskankin aikaan - ja ikuistaa järkkärillä ;) 

Huomenna suuntaamme Inariin. Siistiä päästä Inarinlappiin, jossa en olekaan aiemmin käynyt. Yövymme Inarijärven lomakylässä, joka on - nimensä mukaisesti - Inarijärven rannalla. Upeaa maisemakuvaa tiedossa siis, luulisin. 


2 kommenttia:

Mukavaa, että vierailit blogissani. Kommenttisi ovat tervetulleita :)