Lähiruokaa ja ruokahävikkiä


Mukavaa syyskuun puoliväliä! 
Viime viikolla kotiuduimme ihanalta
Norjan reissulta ja tästä 
kirjoittelen blogiin 
jahka saan reissukuvat käsiteltyä 😊
Viime viikolla vietettiin myös
ruokahävikkiviikkoa ja 
ajattelinkin pohtia 
asiaa tarkemmin. 

Viime vuosina suomalainen
ruoka ja lähiruoka ovat 
nostaneet kovasti osakkeitaan.
Ihmiset ovat alkaneet 
herätä siihen, että on 
tärkeää tietää, mitä syömme ja
mistä ruokamme tulee.
On myös herätty siihen, 
että jos emme osta suomalaista
puhdasta ruokaa, ei sitä
kohta täällä kukaan enää tuotakaan.
Sienestys ja marjastus ei
olekaan enää mummojen tumppukerhojen
juttu, vaan se on trendikästä ja 
suomalaiset marjat ja sienet ovat
sitä parasta superfoodia!  


Arvostan itse ruuassa oikeita,
aitoja makuja ja puhtautta.
Oman kasvimaan sato maistuu 
maailman parhaimmalle enkä 
oikein näe järkeä ostaa sellaisia
tuotteita ulkomailta, joita saa
Suomestakin. Sitäpaitsi, esimerkiksi
kotimaiset vihannekset ovat 
paljon paremman makuisiakin.
Koska itselle myös luonto on
hyvin tärkeää, ajattelen asian
myös luonnonsuojelulliselta kannalta:
onko mitään järkeä kuljettaa 
tuotteita kaukaa jos niitä saa läheltäkin. 
Itsekin sivutoimisena yrittäjänä
haluan myös tukea paikallisia 
pienyrittäjiä. 

Omat mummoni ovat nähneet
sellaisia aikoja, jolloin
ruoka ei välttämättä ole 
ollut itsestäänselvyys. He ovat 
opettaneet minullekin ajatuksen,
että ruokaa ei haaskata. 
En ole koskaan pitänyt
ajatuksesta, että ruokaa
heitetään roskiin ja olen
pyrkinyt minimoimaan 
meidän perheen ruokahävikkiä. 
Siltikin meiltä lentää roskiin
edelleen liian paljon ruokaa,
esimerkiksi hedelmiä ja
leipää. 


Hyvällä suunnittelulla
saa ruokahävikkiä vähennettyä
 melko varmasti. 
Pyrin kaupassa valitsemaan
sellaisia tuotteita,
joiden päiväys on lähellä
- jos olemme tekemässä ruuan 
esimerkiksi samana päivänä - ja 
näin ollen myös kaupan hävikki vähenee,
edes sen yhden jauhelihapaketin verran 😅

Olen myös pyrkinyt siihen,
etten mene kauppaan nälkäisenä ja 
suunnittelen aina etukäteen 
mitä ruokaa teemme. 
Tämä ihan siitäkin syystä,
ettei kaupassa käynti ole mikään
oma lempparipuuha ja on todella
ärsyttävää pyöriä kaupassa
ilman hajuakaan siitä, mitä sieltä
pitäisi ostaa 😂


Kävimme eilen tyttöjen 
kanssa tutustumassa 
lähikunnan maatilalla, jossa
järjestettiin Osta tilalta-päivä. 
Kujansuun tila on karjatila
Lemillä, josta saa ostettua
heillä kasvatettua naudanlihaa 
ja jauhelihaa lähtikin kilon
verran matkaan sekä myös
naudan sisäfilemötikkä,
josta suunnittelen jo 
innolla illallista. 
Jauhelihasta tehtiin makaroonilaatikko
ja liha oli oikeasti aivan
mielettömän hyvän makuista ja 
vähärasvaista! 

Tilalla oli myyjiä parilta 
muultakin lemiläiseltä tilalta  ja 
meille matkaan lähti mm. 
Sairasen tilan mehuja ja Suonion
tilan perunoita. 
Tilalla tarjottiin myös 
itsetehtyjä hampurilaisia, 
jotka olivat muuten aivan 
uskomattoman hyviä! 😊

Kunnioitan ja arvostan 
suomalaisia maanviljelijöitä 
kovasti ja minusta on hienoa,
että monet heistä ovat 
avanneet tilansa ovet, 
että esimerkiksi meidän 
lapsemme pääsevät katsomaan,
mistä se ruoka oikeasti tulee 😊
Ehkä näin saamme suomalaisen
ruuan arvostuksen nousemaan vielä 
sille ansaitulle tasolle! 😊


Ps. 
Huomasin juuri, että Blogger ei ole infonnut minulle
mitään lukuisista ihanista kommenteistanne, joita 
olette jättäneet kesän aikana blogiini. 
Isot pahoittelut kaikille! 💕
Kivaa kun olette kommentoineet, julkaisin
juuri kaikki kommentit 💕

Kommentit

  1. Viisaita ja tärkeitä pohdintoja ♥ Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  2. Minä lauantaina satuin kuulemaan radiosta, että vietetään Osta tilalta-päivää. En ollut sellaisesta edes tiennytkään ja jäi nyt sitten menemättäkin, koska oli ystäviä tulossa juuri silloin kylään. Mutta tämä taitaa olla jokavuotinen tapahtuma, joten kenties ensi vuonna.. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Mukavaa, että vierailit blogissani. Kommenttisi ovat tervetulleita :)